KONA Electric gyártása

Európában, Európának készül: a Cseh Köztársaságban megkezdődött a vadonatúj KONA Electric gyártása     

  • A Hyundai Motor Manufacturing Czech üzeme megkezdte a KONA Electric gyártását
  • Az üzem a termelés első évében 21 000 KONA Electric gyártását tervezi  
  • A Hyundai továbbra is Európában gyártja a KONA Electric modellt, ezzel megerősítve a piac iránti elkötelezettségét 

Offenbach, 2023. augusztus 23. – A Hyundai Motor bejelentette, hogy a Cseh Köztársaságban működő Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC) üzemében megkezdődött a vadonatúj KONA Electric gyártása.

Az első évben a HMMC több mint 20 ezer KONA Electric előállítását tervezi. Ezzel a fejlesztéssel a Hyundai újabb fontos lépést tesz azon célkitűzésének megvalósítása felé, hogy 2035-től kizárólag zéró károsanyag-kibocsátású járműveket forgalmazzon Európában.

A második generációs KONA fejlesztése során a tisztán elektromos (EV) kivitel jelentette a kiindulási alapot, amely élvonalbeli biztonsági és kényelmi jellemzők mellett a kategória legkedvezőbb hatótávolságát kínálja. A Hyundai KONA Electric ezen elsőbbsége összhangban áll a vállalat 2022 márciusában meghirdetett, felgyorsított villamosítási stratégiájával, amelynek értelmében 2030-ig tizenegy új Hyundai EV modellt vezetnek be a piacra.

Kifejezetten Európának készült

A Hyundai továbbra is kiemelt jelentőségű piacként tekint Európára. A Hyundai 2020-ban indította be az első generációs KONA Electric európai gyártását: ez volt a márka első olyan elektromos modellje, amely itt készült. Miután a vállalat meghozta azt a stratégiai döntést, hogy a dél-koreai Ulsan mellett a HMMC-ben is gyártani fogja a modellt, radikálisan lecsökkent a KONA Electric európai kiszállítási ideje. A második generációs KONA Electric ugyanezt az „Európában, Európának készül” stratégiát alkalmazva szolgálja ki az európai piacot.

Emellett a HMMC szakemberei az európai piacokra szánt, új modell kifejlesztésében is komoly szerepet játszottak: már a kezdeti vázlatok előkészítésében is közreműködtek. Az új fejlesztési folyamat lehetővé tette, hogy ne csupán a vadonatúj KONA Electric karakterének és paramétereinek a kialakításához járuljanak hozzá, hanem már korai stádiumban figyelembe vegyék a gyártóüzem adottságait.

„A Hyundai kulcsfontosságú piacként tekint Európára. Ezt tükrözi az ügyfeleink iránti elkötelezettségünk is. És ezért gyártjuk az itt forgalmazott, eleve az európai ügyfelek igényeit szem előtt tartva tervezett típusaink több mint 70 százalékát Európában.” – mondta Michael Cole, a Hyundai Motor Europe elnök-vezérigazgatója. „Az elektromos járműveink iránti, egyre növekvő regionális kereslethez igazodva Európában gyártjuk egyik legfontosabb elektromos modellünket. Ezzel lerövidíthetjük a szállítási időket, valamint kihangsúlyozhatjuk, hogy milyen nagy jelentőséget tulajdonítunk Európának.”

Gyártás a Cseh Köztársaságban

A HMMC várakozásai szerint 2023 végére a KONA Electric az üzem teljes termelésének mintegy 15 százalékát fogja kitenni. Ez részben annak lesz köszönhető, hogy míg a HMMC jelenleg kizárólag huszonkettő európai országba szállít, az új elektromos járművet további húsz ország részére is gyártani fogják. Az év végéig várhatóan 21 000 új generációs KONA Electric készül Csehországban, 2024-ben pedig további 50 000 darabbal számol az üzem.

Mostantól a HMMC jobbkormányos kivitelben is készíti a KONA Electric modellt az Egyesült Királyság, az Ír Köztársaság és Ciprus piacai számára. Emellett olyan, új piacokra is készülnek majd itt elektromos járművek, mint Törökország, Izrael, Réunion és Guadeloupe.

A csehországi üzemben továbbra is kétféle kivitelben, eltérő kapacitású akkumulátorokkal készül a KONA Electric, ugyanakkor mindkét variáns nagyobb teljesítményt és hosszabb hatótávolságot mutathat fel, mint elődeik. A 65,4 kWh kapacitású akkumulátorcsomaggal szerelt KONA Electric villanymotorjának csúcsteljesítménye 160 kW, a hatótávolság kategóriaelső 514 km (WLTP.) Az alapverzió 48,4 kWh kapacitású akkumulátort és 114,6 kW csúcsteljesítményű villanymotort kap, a maximális hatótávolság 377 km (WLTP.)

A KONA Electric akkumulátorcellái az LG Energy Solution lengyelországi üzemében, Wrocław (Boroszló) városában készülnek, a kész akkumulátorokat pedig abban a HMMC létesítményben szerelik össze, ahol 2021 végéig kézi kapcsolású sebességváltókat gyártottak.

Tiszta mobilitást teremtünk

Az elektromos járművek iránti európai és globális kereslet a piaci előrejelzéseknél is gyorsabb ütemben erősödik. Ez a növekedés a HMMC tevékenységeit is meghatározza. Az idei évben a hibrid, plug-in hibrid és elektromos járművek az üzem gyártási kapacitásának több mint 40 százalékát teszik ki, és ez az arány folyamatosan nő.

A Hyundai 2035-től kizárólag zéró károsanyag-kibocsátású járműveket kíván forgalmazni Európában. A tiszta mobilitásra történő átállással összhangban az elkövetkező évek során folyamatosan bővülni fog a tisztán elektromos modellek száma a HMMC gyártási portfoliójában.

Jogi nyilatkozat: CO2- és károsanyag-kibocsátási információk

  • Hyundai KONA Electric 48,4 kWh vegyes ciklusú energiafogyasztás: 14,6 kWh/100 km, vegyes ciklusú CO2-kibocsátás: 0 g/km (WLTP)
  • Hyundai KONA Electric 65,4 kWh vegyes ciklusú energiafogyasztás: 14,7 kWh/100 km, vegyes ciklusú CO2-kibocsátás: 0 g/km (WLTP)
  • Hyundai KONA Electric 39,2 kWh vegyes ciklusú energiafogyasztás: 14,3 kWh/100 km, vegyes ciklusú CO2-kibocsátás: 0 g/km (WLTP)