Hírek

Sajtóközlemény

A Hyundai Santa Fe két évtizede: egy autóipari legenda
evolúciója


  • • A 2000-ben bemutatott Hyundai Santa Fe idén ünnepli huszadik születésnapját
  • • Az Európában 2001 óta forgalmazott Santa Fe színre lépése mérföldkőnek számított a Hyundai történetében; a modell ma már negyedik generációjában jár
  • • Hamarosan mélyrehatóan megújul az ikonikus modell; többek között új, villamosított hajtásláncok jelennek meg a kínálatbanOffenbach, 2020. május 28. – A Hyundai Motor 2000-ben mutatta be az első generációs Santa Fe modellt, amivel a szabadidőjármű piac egyik úttörőjévé vált. Az immár huszadik születésnapját ünneplő Santa Fe a márka emblematikus típusává vált, így most, az évfordulón áttekintjük, hogyan fejlődött a Hyundai első szabadidőjárműve az évek során.


A Santa Fe 2001 óta kapható; ezzel ez a Hyundai leghosszabb ideje létező típusa Európában. A negyedik generációjában járó Santa Fe formaterve, biztonsága és technológiai tartalma hatalmas fejlődésen ment át az évek során, zászlóshajóhoz méltó módon gyakran töltött be úttörő szerepet új funkcióival. A Hyundai idén nyáron új, villamosított hajtásláncokkal és átfogó esztétikai módosításokkal újítja meg a jelenlegi modellt.


A két évtizede bevezetett Santa Fe rövid időn belül a Hyundai egyik legnépszerűbb típusává vált. Az Egyesült Államok délnyugati részén található városról elnevezett modell a márka legelső szabadidőjárműveként fontos szerepet játszott abban, hogy a Hyundai megvetette a lábát a szegmensben. A Hyundai modellekre általában nem jellemző módon a Santa Fe saját logóval rendelkezik: ez a típus neve mellett egy stilizált napot ábrázol; a nevet a későbbi generációk örökítették tovább, folytatva a típus hagyatékát. Az elmúlt húsz év során világszerte több mint 5 260 000 Hyundai Santa Fe talált gazdára.


„A Santa Fe a Hyundai legelső szabadidőjárműve, és az egyik legrégebben fennálló típusa, ami világszerte és Európában egyaránt kulcsfontosságú modellé teszi.” – mondta Andreas-Christoph Hofmann, a Hyundai Motor Europe marketingért és termékekért felelős alelnöke. „Olyan autóipari ikon, amely formai és technológiai szempontból folyamatosan fejlődik; egyre tágasabb és kényelmesebb lesz. A Santa Fe legújabb kiadása továbbra is zászlóshajóként áll a Hyundai színes szabadidőjármű-kínálatának élén; kihangsúlyozva a márka jelentős SUV-hagyományait, miközben innovatív megoldásaival és villamosított hajtásláncával új fejezetet nyit a műfaj történetében.”


Első generációs Santa Fe (2000-2006): az eredeti bestseller


A Hyundai a 2000. évi Genfi Autószalonon mutatta be a Santa Fe modellt az európai közönségnek. A későbbi modellgenerációk egyre fényűzőbbé váltak, az első Santa Fe azonban praktikumával, funkcionalitásával és megbízhatóságával szerzett magának híveket. 2001-ben, nem sokkal az első modell gyártásának beindítása után a Hyundai-nak növelnie kellett gyártókapacitását, olyan hatalmas volt a kereslet az Egyesült Államokban a típus iránt.


Az első generációs Santa Fe robusztus, mégis kifinomult megjelenése mellett jóval hosszabb és szélesebb is volt számos vetélytársánál, kihangsúlyozva a modell terepalkalmasságát. A tágas belső térben kényelmesen elfért öt utas; a csomagtartó hasonlóan tágas volt. Ami a kényelmi felszereltséget illeti, az a kor színvonalán rendkívül gazdagnak számított: légkondicionáló, CD-lejátszó, valamint elektromos ablakemelők, tükörállítás és napfénytető szerepelt a listán.


Az ügyfelek igényeire hallgatva a Hyundai 2003-ban erősebb motorral, valamint számítógép-vezérlésű összkerékhajtási rendszerrel szerelte fel a Santa Fét.


Második generációs Santa Fe (2006-2012): nagyobb teljesítmény, tágasabb férőhely, fejlettebb biztonsági rendszer


A második generációs Santa Fe világpremierjére 2006 januárjában, a Detroiti Autószalonon került sor. A modell új 2,2 literes dízelmotorral, valamint továbbfejlesztett 2.7 V6-os benzinmotorral lépett piacra. Vezethetősége nagyságrendekkel javult, ami a sportos erőforrásokkal együtt rendkívül sokoldalúvá tette, a menet- és időjárási viszonyoktól függetlenül.


A vásárlók körében a 2000-es évek derekára egyre nagyobb hangsúlyt kapott a dizájn. A Santa Fe utódmodellje ezért kívül és belül egyaránt jelentősen átalakult. Megjelenését határozott hűtőmaszk, magabiztos vonalvezetés és finoman kidolgozott fényszórók határozták meg. A modern külső jól szemléltette a márka formai irányvonalának fejlődését.


Az utastérben puha tapintású, kiváló minőségű anyagok, csillogásmentes felületek csempésztek némi fényűzést a második generációs Santa Fe hangulatába. A prémium érzést a kezelőszervek és kapcsolók kék háttérvilágítása, valamint bőr üléskárpitozás fokozta. Emellett ugyanakkor a modell tágasabb is lett, olyannyira, hogy megjelent a harmadik üléssor opciója, ami az ötszemélyes modellt hétszemélyessé tette.


A korabeli ügyfelek számára mind fontosabbak lettek a biztonsági funkciók, ezért a második generációs Santa Fe mindenre kiterjedően kibővítette utasvédelmi felszereltségét, folytatva a Hyundai azon nemes hagyományát, hogy az elsők között tette alapfelszereléssé a leghatékonyabb autóipari technológiákat. Felár nélkül járt minden modellhez az elektronikus menetstabilizáló rendszer (ESC), a blokkolásgátló fékrendszer (ABS), az összes üléssort lefedő függönylégzsák, az abroncsnyomás-felügyeleti rendszer, valamint az aktív elülső fejtámlák. Később megjelent a kínálatban egy prémium modellváltozat, beépített navigációs rendszerrel, tolatókamerával, tempomattal és szürkületérzékelővel.


Harmadik generációs Santa Fe (2012-2019): fokozott biztonság, gazdagabb kapcsolódási funkcionalitás


A harmadik generációs Santa Fe hatalmas lépést jelentett a Hyundai számára: a modell nem csupán több férőhelyet és jobb minőséget kínált, de áthangolt motorjaival takarékosabb is volt, mint elődje. Emellett a modell új formanyelvet is alkalmazott: a „Storm Edge” stílusirányzat kifinomult vonalvezetést kombinált merész, terjedelmes felületekkel. A korábbinál emocionálisabb, izmos megjelenés és a prémium funkciók gazdag választéka egyértelműen jelezte, hogy a Santa Fe tisztán funkcionális szabadidőjármű helyett immár kifinomult életmód-járműként lépett piacra.


A sportos ötszemélyes kivitelben, illetve nyújtott tengelytávú, három sorban hat- vagy hét ülést kínáló verzióként egyaránt megvásárolható, harmadik generációs Santa Fe megújult, önhordó padlólemezre épült. A hosszú karosszériaváltozat kissé módosított formatervet kapott, egyedi hatszögletű hűtőmaszkkal, új megjelenésű B-oszloppal, opciós 19 colos könnyűfém keréktárcsákkal, valamint a lökhárító síkjában elhelyezett, dupla kipufogóvéggel. Ez jól szemléltette, hogy miközben megőrizte elődje erősségeit – a praktikumot, a tágasságot és a megbízhatóságot –, az új modell modernnek és dinamikusnak is hatott, így ideálisnak bizonyult arra, hogy új ügyfeleket hódítson meg a Hyundai márka számára.


A Santa Fe két modellváltozata hasonló belső kialakítást kapott, amelyben az utasok kényelme és a funkcionalitás jutott főszerephez. A 2010-es évek elején a technológiai fejlődés lehetővé tette az autógyártók számára, hogy intelligens kapcsolódási funkciókkal fokozzák az utazás kényelmét és élményét. Ennek köszönhetően a harmadik generációs Santa Fe opcióként 8 colos multifunkciós érintőképernyőt kapott, navigációs rendszerrel, egyszerűbb és ösztönösebb kezelőfelülettel, valamint továbbfejlesztett hangvezérlési funkcióval. A rendszer a telefon csatlakoztatására is jobb megoldást kínált.


A Hyundai hagyományos elköteleződésével összhangban a harmadik generációs Santa Fe kategóriaelső biztonsági funkciókat nyújtott. Olyan megoldásokat vonultatott fel, mint a négy tárcsafékből, blokkolásgátlóból, vészfékezési kísérlet esetén automatikusan maximális fékhatást biztosító vészfékrásegítőből, valamint a fékerőt a terhelési viszonyok függvényében az első és hátsó tengely között automatikusan megosztó elektronikus fékerőelosztóból (EBD) álló prémium fékcsomag. Az ultramodern aktív biztonsági technológiáknak köszönhetően a harmadik generációs modell fokozott védelmet nyújtott vezetője, utasai és a gyalogosok számára.


Negyedik generációs Santa Fe (2018-present): SmartSense biztonsági funkciók, merész új formaterv


Az előző generációs sikertörténetét folytató, negyedik generációs Hyundai Santa Fe 2018-ban lépett színre. A modell prémium hangulatát jól érzékeltette elegáns megjelenése; a modell a legmodernebb technológiai szolgáltatások mellett kategóriaelső biztonsági funkciókat és kivételesen tágas belső teret kínált.


Az elegáns szabadidőjármű merész külső formatervvel, széles, sportos kiállással lépett a közönség elé. Az orrész megjelenését a Hyundai jellegzetes kaszkád hűtőmaszkja határozza meg; a profilt a tető mentén végighúzódó, a fényszórókat a hátsó lámpatestekkel összekötő, kecses vonalak erősítik. Mindez egyértelművé teszi, hogy Santa Fe a Hyundai szabadidőjármű-kínálatának zászlóshajója. Ami a helykínálatot illeti, a negyedik generációs Santa Fe minden elődjét felülmúlja, a második üléssorban 38 mm-rel nőtt a lábtér.


A Hyundai legújabb generációs SmartSense technológiájával felszerelt, negyedik szériás Santa Fe kategóriájának egyik legbiztonságosabb képviselője. A modell maximális ötcsillagos minősítést szerzett az Euro NCAP töréstesztjén. A Hyundai töretlenül gondoskodik ügyfeleinek biztonságáról: mi sem példázza ezt jobban, mint hogy a Santa Fe minden korábbinál több innovatív funkciót kínál, beleértve a Hyundai által kifejlesztett világújdonságot, a hátsó üléssori foglaltságra figyelmeztető rendszert, amely ultrahangos szenzor segítségével érzékeli, ha a hátsó ülésen gyermek vagy kisállat tartózkodik, és kiszálláskor figyelmezteti erre a vezetőt.


Szintén fontos biztonsági funkció a hátsó keresztirányú ütközéselkerülő támogatás, amely a jármű mögötti területet 180 fokban pásztázva figyelmezteti a vezetőt, sőt, szükség esetén a fékeket is működésbe hozza, hogy elkerülje az ütközést. Emellett a Hyundai történetében először olyan teljes méretű head-up kijelzőt kínál a negyedik generációs Santa Fe, amely a fontos információkat a szélvédőre vetítve biztosít akadálytalan kilátást.


A vadonatúj Santa Fe a Hyundai fejlett HTRAC összkerékhajtási rendszerét is megkapta, amely a kerekek tapadásától és a menetsebességtől függően szabályozza a nyomatékmegosztás mértékét. A rendszer a legkülönfélébb menethelyzetekben nyújt támogatást a vezetőnek, a behavazott vagy csúszós útfelületektől kezdve a normál útviszonyokig, hozzájárulva a jármű ívmeneti stabilizálásához.


Tizennyolc évvel az eredeti modell bemutatását követően a Hyundai erőteljes, elegáns szabadidőjárműve a márka prémium zászlóshajójává fejlődött Európában. A Santa Fe az elmúlt két évtized során folyamatosan fejlődött, igazolva a Hyundai azon törekvését, hogy ügyfeleinek mindig a legmodernebb funkciókat felvonultató, minőségi termékeket kínálja. A tökéletesített negyedik generációra vonatkozó pontos információk hamarosan elérhetővé válnak.