Hírek

A vadonatúj Hyundai Kona Hybrid: a díjnyertes kompakt szabadidőjármű még többet nyújt az európai ügyfeleknek  • • A vadonatúj Kona Hybriddel kibővülő népszerű, díjnyertes Kona modellcsalád minden eddiginél szélesebb választékot kínál a Hyundai ügyfeleinek
  • • A Hyundai válasza az európai ügyfelek még több crossover jellegű ökomodell iránti igényére
  • • Az új modell kiváló hatásfokú full hibrid hajtásláncot kínál kompromisszumokat nem ismerően kifejező, merész formavilágba csomagolva
  • • A vadonatúj Kona Hybrid kívül és belül egyaránt megújult, beleértve a Blue Link® csatlakozási lehetőséget


Offenbach, 2019. június 3.- A Hyundai Motor a vadonatúj Kona Hybrid bevezetésével bővíti a népszerű, díjnyertes Kona modellcsaládot. A Kona családba harmonikusan illeszkedő, vadonatúj Kona Hybrid a Hyundai válasza az európai vásárlók környezetbarát crossoverek iránti igényére. Merész formatervén túl a modell kiváló hatásfokú full hybrid hajtásláncot kínál, fedélzetén olyan fejlett technológiákkal találkozhatunk, mint az előremutató Blue Link® csatlakozási funkció, a SmartSense™ aktív biztonsági és vezetőtámogató rendszerek, valamint az ultramodern infotainment szolgáltatások.


Az eredeti Kona, amely Hawaii nagy szigetének magával ragadó Kona körzetéről kapta a nevét, 2017-ben mutatkozott be, mint a Hyundai első európai városi crossovere. A koreai autógyártó tavaly mutatta be a Kona Electric modellt, első tisztán elektromos kompakt szabadidőjárművét. Ezen túlmenően a Hyundai bemutatott egy Kona Iron Man Edition különkiadást, amelyet világszerte limitált példányszámban bocsát forgalomba. Az eredeti Kona piaci premierje, azaz 2017 októbere óta a mai napig csaknem 120 ezer példányban talált gazdára Európában.

„A Hyundai már most is a legszélesebb hajtáslánc-választékkal rendelkezik; a vadonatúj Kona Hybrid bevezetésével pedig az eddiginél is gazdagabb kínálattal állunk környezetbarát szabadidőjárművet kereső európai ügyfeleink rendelkezésére.” – mondta Andreas-Christoph Hofmann, a Hyundai Motor Europe marketingért és termékekért felelős alelnöke. „Stílusos formatervén és takarékos hibrid hajtásláncán kívül élvonalbeli kapcsolódási funkciókkal is lenyűgözi ügyfeleinket.”A díjnyertes Kona modellcsalád

A Hyundai divatos Kona modellcsaládja minden várakozást felülmúlt az európai piacon. Forgalmazásának első teljes évét követően a Kona vadonatúj ügyfélcsoportokat hódított meg, és jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a Hyundai megszilárdítsa helyzetét a kompakt szabadidőjárművek igen divatos szegmensében. Különösen igaz ez a népszerű Kona Electric kivitelre. A nagyteljesítményű villanymotorral szerelt, lenyűgöző hatótávolságú modellváltozat iránti globális kereslet még a Hyundai előzetes várakozásait is felülmúlta.

Az értékesítési sikerek mellett a Kona és a Kona Electric számos szakmai díjban is részesült az utóbbi 18 hónap során. Tavaly a Kona látványos dizájnjával iF Design Award formatervezési díjban részesült. A spanyol ABC napilap pedig a 2019. Év Autójának választotta meg. A Kona Electric környezetbarát jellemzőivel érdemelt ki elismerést: a 2019-es svájci év autója választáson 'Svájc legzöldebb autójának' kiáltották ki. Nagy-Britanniában a Next Green Car Awards versenyen nyerte el a 2018. Év Autója díjat a Hyundai tisztán elektromos szabadidőjárműve. Ezek mellett számos további elismerésben is részesült a modell.

A vadonatúj Kona Hybrid harmonikusan illeszkedik a Hyundai népszerű modellcsaládjába

A Hyundai mostantól full hibrid kivitelben is kínálja díjnyertes szabadidőjárművét. A megújult IONIQ-ot követően piacra lépő, vadonatúj Kona Hybrid a Hyundai Kona modellcsaládjába és a márka környezetbarát típusainak sorába egyaránt harmonikusan illik bele, még több ügyfél számára téve elérhetővé a tiszta mobilitást. Az eredeti Kona és a Kona Electric sikereire építő újdonság az ügyfelek igényeihez igazodó környezetbarát mobilitási megoldást kínál.

A vadonatúj Kona Hybrid az 1,6 literes közvetlen benzinbefecskendezéses, négyhengeres Kappa GDI motort alkalmazza, amelynek legnagyobb teljesítménye 105 LE, maximális forgatónyomatéka 147 Nm. Az állandó mágneses villanymotor legnagyobb teljesítménye 43,5 LE (32 kW), a maximális forgatónyomaték 170 Nm*.

Emellett az 1,56 kWh kapacitású lítium-ion polimer akkumulátor kiemelkedő töltési és kisütési teljesítménnyel büszkélkedhet, ami a nagyfeszültségű akkumulátor részéről optimális teljesítményleadást, valamint rövid töltési ciklust tesz lehetővé. A hajtáslánc kombinált teljesítményével (104 kW / 141 LE) és forgatónyomatékával (akár 265 Nm) mindez dinamikus vezetési élményt biztosít a vadonatúj Kona Hybrid pilótájának.

* a legfrissebb, kommunikálható célértékek. A teljes homologizáció még hátravan.

A vadonatúj Kona Hybrid olyan technológiai fejlesztéseket vonultat fel, mint a Blue Link®

Az opciós audio-video navigációs rendszer 10,25 colos, osztott érintőképernyőjén a legkülönfélébb hasznos információk jeleníthetők meg; a rendszer hat nyelven kínál felhő alapú hangfelismerés funkciót* (*csak Blue Link esetén). A monitoron kétféle nyitóképernyő állítható be, továbbá szerkeszthető widgeteket és ikonokat kínál.

Az alapkivitelű konnektivitási rendszer megrendelésekor az ügyfelek az Android Auto vagy Apple CarPlay szolgáltatások segítségével, a Display Audio funkción keresztül tükrözhetik okostelefonjuk tartalmát a 7 colos képernyőre. Ezen túlmenően a vadonatúj Kona Hybrid a műholdas navigációs rendszer megrendelése esetén Hyundai LIVE szolgáltatásokat is kínál. A funkció öt éven át ingyenes előfizetéssel vehető igénybe, és folyamatosan frissülő tájékoztatást nyújt az időjárásról, forgalmi helyzetről, a traffipaxokról (ahol ezt a törvény megengedi), a legközelebbi üzemanyagtöltő-állomásokról (címmel és árakkal egyetemben), az utcai és parkolóházi parkolóhelyekről, a közeli márkakereskedésekről, továbbá az érdeklődésre számot tartó helyszínekről.

A hibrid modellre jellemző adatokról a műszeregységen belül elhelyezett, nagyméretű kijelző tájékoztatja a felhasználót. A csatlakozási funkcionalitást opciós, kombinált head-up kijelző teszi teljessé, amely közvetlenül a vezető látómezejében jeleníti meg a fontos menetinformációkat. Ennek köszönhetően a vezető gyorsabban tudja feldolgozni az információkat, anélkül, hogy tekintetét levenné az útról.

Az utasok telefonjainak folyamatos töltéséről a vadonatúj Kona Hybrid vezeték nélküli indukciós töltőfelülete (Qi szabvány szerint) gondoskodik.

Frissített belső kialakítás és kényelmi funkciók

Az említett kényelmi funkciók mellett a vadonatúj Kona Hybrid egyedi beltéri színcsomagot is kínál. Ez a légbeömlő kereteit és a váltókarszoknyát szegélyező fehér dekorrészletekből, a kilincseken, a kormánykerék küllőin és a légbeömlő rostélyokon megjelenő fényes fekete elemekből, valamint szürke tetőkárpitból áll.

Az alapkivitel fekete szövet üléskárpitokat kap fehér öltésekkel; opcióként fehér szegélyezésű fekete bőr-/szövetülések vagy fehérrel varrott fekete bőrülések is rendelhetők.

A Kona Hybrid alapfelszereléséhez tartozó, exkluzív Fekete-Fehér csomagon túl az ügyfelek három további színkombinációt is rendelhetnek: ezek a Narancssárga, a Zöldcitrom és a Piros. A légbeömlők és a váltókar keretén, a motorindító gomb gyűrűjén, az ülések öltésein, valamint a kormánykeréken találkozhatunk ezekkel a színekkel. Az összes belső színkombinációhoz fekete tetőkárpit tartozik. A Zöldcitrom és Piros opciók ezen túlmenően színes biztonsági övekkel, valamint fényes fekete belső kilincsekkel és kormányküllőkkel is elérhetők; a kormánykerék perforált borítást kap.

A Kona Hybrid számos funkcióval szolgálja utasai kényelmét. Az opciós fűthető kormánykerék a leghidegebb téli napokon is kényelmesen melegít. A motoros mozgatású első ülések opcióként három fokozatban állítható szellőztetéssel és fűtéssel is felszerelhetők, minden évszakban garantálva az utasok kényelmét. Az ülésfűtés kézi állítású első ülések esetén is elérhető, illetve a hátsó ülésekhez is rendelhető.

Megújul a divatos külső formaterv

A vadonatúj Kona Hybrid a Kona és a Kona Electric kifejező dizájnját és kalandkereső szellemiségét örökölte meg. Az orr meghatározó stíluseleme a Hyundai jellegzetes kaszkád hűtőmaszkja; az ikerfényszórók akár teljes LED-es kivitelben is elérhetők.

A bevezetéskor kínált Blue Lagoon karosszériaszín (fekete tetővel) mellett további 26 színkombinációból válogathatnak az ügyfelek, teljesen ízlésükhöz szabva az autó karakterét. Kétféle új rajzolatú, kifejezetten ehhez a modellhez tervezett könnyűfém keréktárcsa szerepel a kínálatban; az egyik az alapkivitelű 16 colos, a másik az opcióként rendelhető 18 colos méretben.

Kibővített biztonsági csomag

A kényelmes és biztonságos utazás érdekében a vadonatúj Kona Hybrid megkapta a Hyundai kiterjedt SmartSense technológia csomagját. Ez az élvonalbeli vezetőtámogató rendszer a jármű környezetét folyamatosan felügyelve óvja a vezetőt a menet közben rá leselkedő veszélyektől.

A vadonatúj Kona Hybrid élvonalbeli biztonsági csomagjának része a ráfutásos ütközésre figyelmeztető, ütközést elkerülő, gyalogos- és kerékpáros-felismerő rendszer. Ezen kívül az ügyfelek megrendelhetik az opciós intelligens sebességtartó automatát (SCC), amely akár teljes megállásra, majd újraindulásra is alkalmas. Ez a rendszer olyan fejlett biztonsági funkciókkal nyújt többet a szokásos tempomatnál, mint például az automatikus fékvezérlés. A rendszer elülső radar segítségével képes tartani a beállított sebességet, illetve követési távolságot, automatikusan gyorsítva vagy lassítva.

Amint megáll a forgalom, a Stop & Go rendszer állóra fékezi az autót, majd amint újra szabad az út, az előre beállított sebességre gyorsítja azt. Amennyiben a jármű három másodpercnél hosszabban vesztegel, a rendszert a vezetőnek kell újraindítania a kormánykeréken elhelyezett kezelőszervek segítségével, vagy a gázpedál rövid megérintésével.

Az opciós sávkövető funkció a Stop & Go szolgáltatással kiegészített SCC adaptív tempomattal karöltve teszi különösen kényelmessé az autóvezetést: a rendszer folyamatosan a sáv középvonalában tartja az autót, így még sűrű forgalomban is biztonságosan haladhatunk. Az opciós intelligens sebességkorlátozásra figyelmeztető funkció az elülső kamerát, valamint a navigációs rendszertől kapott információkat együttesen felhasználva azonosítja a forgalmi jelzőtáblákat, és valós időben jeleníti meg az éppen aktuális sebességkorlátozásokat és előzési tilalmakat. További opciós szolgáltatások a holttéri ütközésre figyelmeztető rendszer, a hátsó keresztirányú forgalom-felügyelet, míg a vezető éberség-felügyelet, a sávban tartó rendszer, valamint az adaptív távolsági világítás az alapfelszerelés részét képezi.

A vadonatúj Kona Hybrid emellett egyetlen ujjmozdulattal aktiválható, elektromos rögzítőféket (EPB) kapott.

Eco-Driving Assist (Eco DAS) rendszer: ultramodern fogyasztás-csökkentő rendszer

A 10,25 colos audio-video-navigációs kijelzővel felszerelt, vadonatúj Kona Hybrid üzemanyag-fogyasztását Eco DAS (környezetbarát vezetési stílus támogatási) rendszer segít csökkenteni. Az integrált vitorlázás-támogató funkció a navigációs rendszer adatbázisa segítségével elemzi az útviszonyokat, és tájékoztatja a vezetőt, ha hamarosan lassítania szükséges (pl. közelgő irányváltás, kereszteződés vagy autópálya kijárat miatt.) A funkcióval egyaránt mérsékelhető a fogyasztás, valamint az üzemi fék használata. A vitorlázás-támogatás Eco üzemmód esetén 40 és 160 km/óra között aktiválható.

Az Eco DAS funkció része továbbá a prediktív energiagazdálkodási rendszer, amely emelkedőn, illetve lejtőn haladva önállóan szabályozza az akkumulátor töltését, illetve kisütését, ezzel elősegítve az akkumulátoros üzem lehető leggyakoribb alkalmazását. Ha az útvonalon emelkedő várható, és alacsony az akkumulátor töltöttségi szintje, a jármű kis mértékben megnöveli a belső égésű motor használatát, hogy az emelkedőre felkészülve rátöltsön az akkumulátorra. Így az emelkedőn a villanymotor be tud segíteni a belső égésű erőforrásnak. Ezzel elkerülhető a benzinmotor rossz hatásfokú használata, és csökkenthető az üzemanyag-fogyasztás. Amennyiben az akkumulátor töltése megfelelő, a vadonatúj Kona Hybrid nagyobb mértékben támaszkodik a villanymotorra, mielőtt a lejtőre érne a jármű, ezzel csökkentve a benzinfogyasztást. Az elektromos energiát aztán a lejtőn, regeneratív fékezés segítségével nyeri vissza.

Tökéletesített menetdinamikai jellemzők

A vadonatúj Kona Hybrid kiváló dinamikai és menetteljesítményeinek, valamint a hatfokozatú duplakuplungos sebességváltó kezes, közvetlen működésének köszönhetően a vezető teljes mértékben kiélvezheti a kiváló konstrukciójú hibrid jármű élvezetes vezethetőségét. A sebességváltó kart balra tolva a sebességváltó Sport üzemmódba kapcsolható. Ilyenkor a kormány mögötti kapcsolófülek kézi sebességváltást tesznek lehetővé.

A vadonatúj Kona Hybrid kiváló dinamikai és menetteljesítményeinek, valamint a hatfokozatú duplakuplungos sebességváltó kezes, közvetlen működésének köszönhetően a vezető teljes mértékben kiélvezheti a kiváló konstrukciójú hibrid jármű élvezetes vezethetőségét. A sebességváltó kart balra tolva a sebességváltó Sport üzemmódba kapcsolható. Ilyenkor a kormány mögötti kapcsolófülek kézi sebességváltást tesznek lehetővé.

A vadonatúj Kona Hybrid 2019 augusztusától megvásárolható.

Műszaki adatok

Erőforrás
TípusKAPPA 1.6 ATKINSON GDI
Lökettérfogat1580 cm3
Furat x löket72 X 97 mm
Sűrítési viszony368
Teljesítmény 105 LE @ 5700/perc
Forgatónyomaték147 Nm @ 4000/perc
Villanymotor
TípusÁllandó mágneses szinkronmotor
Legnagyobb teljesítmény (kW/LE)32 kW / 43,5 LE
Maximális forgatónyomaték (Nm)170 Nm
Akkumulátor
TípusTípus Lítium-ion polimer
Kapacitás (kWh)1,56 kWh
Teljesítmény (kW)42 kW
Feszültség (V)240 V
Menetteljesítmények
Legnagyobb sebesség (km/óra)160
0-100 km/óra gyorsulás11,2 (16’’ kerék) / 11,6 (18’’ kerék)
Üzemanyag-fogyasztás, vegyes ciklus szerint (l/100 km)3,9 (16” kerék, NEDC) / 4,3 (18” kerék, NEDC)
CO2-kibocsátás, vegyes ciklus szerint (g/km)90 (16” kerék, NEDC) / 99 (18” kerék, NEDC)
Erőátvitel
Automata Hatfokozatú duplakuplungos sebességváltó
Sebességfokozat áttételek
KAPPA 1.6 ATKINSON GDI / 6 DCT
1.3,867
2.2,217
3.1,371
4.0,930
5.0,956
6.0,767
Hátramenet5,351
Végáttétel4,188 / 3,045 (1.-4. / 5. - hátramenet)
Felfüggesztés és lengéscsillapítás
ElölMacPherson rugóstag gáztöltésű lengéscsillapítóval
HátulTöbblengőkaros felfüggesztés, gáztöltésű lengéscsillapítók
Kormánymű
TípusFogasléces
Kormányfordulatok száma2,5 ütközéstől ütközésig
Fordulókör sugara5,3 méter (minimum)
Kormánymű áttétel13,4
Fékrendszer (összes modell)
Elöl (átmérő)305 mm
Hátul (átmérő)284 mm
RásegítésABS+ESC STD (+FCA)
Kerék típusaAbroncsok
16 colos könnyűfém keréktárcsa 205 / 60R16
18 colos könnyűfém keréktárcsa225 / 45R18
Külső (mm)
Teljes hosszúság 4165
Teljes szélesség1800
Teljes magasság (tetőcsomagtartóval)1550 (1565)
Tengelytáv2600
Szabad hasmagasság170
Első túlnyúlás845
Hátsó túlnyúlás720
Nyomtáv (elöl) (16’’ / 18’’)1575 / 1563 / 1559
Nyomtáv (hátul) (16’’ / 18’’)1584 / 1572 / 1568
Belső (mm)
Első üléssorMásodik üléssor
Fejtér (napfénytetővel / anélkül)1005 (965)961
Lábtér1054880
Válltér14101385
Csípőtér13551326
Térfogatok (liter)
Üzemanyagtartály (liter)38
Csomagtartó (liter, VDA)V211(544) / V213(361) / V214(1,143)
Tömeg
Menetkész tömeg (kg)(menetkészen, sofőr nélkül)1376 ~ 1453
Max. hasznos terhelhetőség427 ~ 504
Megengedett legnagyobb össztömeg (kg)1880